Grytstek med öl

Grystek på nötkött med fläsk.

Ingredienser (4-6 portioner):

  • Ca 1 kg fransyska, rostbiff, ytterlår, bogstek, högrev
  • 250 g sidfläsk
  • 1 flaska aromatiskt mörkt öl
  • 1 purjolök
  • 2 morötter
  • 2 stora lökar
  • 3 msk soja
  • ½ msk hel svartpeppar
  • 3 enbär
  • ½ röd chili
  • 2 lagerblad
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 stor msk grovt salt
  • 2-3 msk olivolja

Gör så här:

  1. Skär grönsakerna i grova bitar.
  2. Skär fläsket i små tärningar.
  3. Skär köttet i lagom stora biffar.
  4. Lägg alla ingredienser i ugnsformen.
  5. Bryn allt i ugnen i 200 grader tills kött och grönsaker har fått färg. Vänd runt ett par gånger. Det tar en halvtimme.
  6. Häll på vatten tills kött och grönsaker är täckta till hälften.
  7. Lägg på locket på ugnsformen och sänk temperaturen till 150 grader. Härefter är stektiden ca 3 timmar.
  8. Vänd runt blandningen 3–4 gånger under stekningen så att allt kött blir mört.
  9. Häll av vätskan i en gryta och koka ihop (reducera) den tills den tjocknar. Häll tillbaka såsen i ugnsformen och servera med potatismos.