Grillsås (barbecuesås)

Bra grundrecept för en grillsås som man kan ta i många olika riktningar efter smak, ändamål och vad man har hemma. Har man t.ex. en skvätt grillolja i kylen kan man tillsätta det. Det finns många tänkbara ingredienser, såsen ska bli söt, sur, lite salt och framförallt mustig (och rökig). Förslagen (de frivilliga ingredienserna) nedan är bara ett fåtal av alla tänkbara ingredienser. Grillsåsen ska användas framförallt för att pensla (glasera) med och/eller som sås till maten. Den kan även användas som marinad till kött.

Ingredienser (8 bufféportioner):

  • ½ sats tomatsås, grundrecept (se separat recept här)
  • 2 msk chilisås (kan uteslutas eller ersättas med ketchup)
  • 2 msk äppelcidervinäger (annan vinäger går också bra)
  • 2 msk honung
  • 2 msk råsocker (kan uteslutas)
  • 2 krm spiskummin, mald
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk worcestershiresås
  • 5 droppar tabasco (kan ersättas med chili flakes eller valfri chili; välj sort och mängd efter önskad hetta)
  • Ev. några krm rökt paprikapulver, chili chipotle eller någon droppe rökessens (alla tre ger röksmak)
  • Ev. ½-1 gul lök, hackad
  • Ev. ½-1 paprika (hackad färsk paprika, eller pulver)
  • Ev. någon frukt eller fruktprodukt, t.ex. äppelmos eller lite sylt

Gör så här:

  1. Hetta upp olivolja i en kastrull på medelhög värme. Tillsätt ev. lök och tomatpuré och fräs en stund.
  2. Tillsätt vitlöksklyftorna samt lagerbladen. Fräs i ca 1 min på medelvärme.
  3. Tillsätt övriga ingredienser och låt sjuda upp till ca 1 timme.
  4. Smaka av med t.ex. chili/tabasco/svartpeppar, honung/socker, salt/worcestershiresås/soja/fond.
  5. Mixa såsen slät.
  6. Ställ skålen svalt och låt gärna stå minst en timme före servering.