Gräddkola med eller utan vanilj

Ingredienser (ca 40 st):

  • 100 g smör
  • 3 dl grädde
    • Använd gärna syrad grädde, eller tillsätt 1 tsk vitvinsvinäger i smeten.
  • 3 dl strösocker
  • 1½ dl ljus sirap
  • Valfritt: frön från 1 vaniljstång
  • ½ tsk salt

Gör så här:

  1. Lägg bakplåtspapper i en form, ca 15×20 cm.
  2. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, rör ner grädde, socker och sirap (samt ev. vinäger). Rör tills sockret har löst sig.
    • OBS! Under tillagningen kommer sockermassan att fastna längs kanten av grytan. Ta bort den snabbt genom att tvätta/borsta bort den med en pensel doppad i vatten. Om den får sitta längs kanten under hela tillagningsprocessen kommer den att kristalliseras och detta kan sprida sig till kolamassan och ge den (eller delar av den) en oönskad ”grynig” konsistens.
  3. Låt koka på medelvärme. Kolan är färdig när den börjar släppa bottnen av grytan, är vackert brun, seg och elastisk. Temperaturen ska vara ca 120°. Man kan också kontrollera att smeten klarar kulprovet.
  4. Häll upp smeten i formen och strö över salt.
  5. Låt stelna, gärna i rumstemperatur under natten.
  6. Skär upp i bitar. Slå ev. in bitarna i lagom tillklippta bitar av smörpapper.