Gnocchi (från grunden)

Ingredienser (4 portioner):

  • 800 g mjölig potatis (färskpotatis är inte lämplig)
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt
  • 200 g vetemjöl (mängden som behövs beror på potatissorten man använder)

Gör så här:

  1. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av och låt svalna lite. Pressa genom potatispress i en bunke. Blanda med ägg och salt till ett mos.
  2. Arbeta in mjölet, lite i taget, till en smidig deg. Degen ska vara ganska lös men kunna formas med hjälp av mjölade händer.
  3. Dela potatisdegen i mindre portioner och rulla dessa till 2-3 cm tjocka längder på mjölad bänk. Dela i mindre bitar på något sätt och få olika former:
    • Räfflade (kan fånga upp sås eller soppa): skär längderna i 3 cm stora bitar och strö över mjöl. Räffla dem på översidan genom att pressa lätt med baksidan av en gaffel.
    • Kulor: rulla små kulor ca 2 cm i diameter.
    • Kuddform: skär längderna med samma längd mellan snitten som bredden på de utrullade längderna.
    • Kuddar med grop (kan fånga upp sås eller soppa): peta med ett mjölat finger i mitten på varje kudde gjord enligt ovan.
    • Romboider: lägg flera längder parallellt och skär dem diagonalt med ca 1 cm bredd.
  4. Koka gnocchin, inte alltför många åt gången, i lätt sjudande saltat vatten. De är klara när de flyter upp till ytan, tar ca 5 minuter.
  5. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  6. Servera med pastasås, tex. tomat- eller köttfärssås.