Fisk- och skaldjursgryta med saffran

Gryta med fisk och räkor samt saffran som ger smak och gul färg. Kan ätas som gryta med t.ex. ris, eller som soppa.

Ingredienser (4-6 portioner):

  • 400 g torskfilé eller liknande vit fisk
  • 300 g laxfilé
  • 1/2 purjolök, finstrimlad
  • 1 liten gul lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, pressade eller finhackade
  • 1 1/2 tsk tomatpuré
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad basilika
  • 2 1/2 dl torrt vitt vin
  • 2 1/4 msk koncentrerad hummerfond eller skaldjursfond (alternativt fiskfumet eller 1 1/2 fiskbuljongtärning)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 dl vatten
  • 1 pkt saffran (à 0,5 g)
  • 1 tsk salt
  • 200 g skalade räkor
    • Alternativt kräftstjärtar.

Gör så här:

  1. Tina fisken (om fryst används). Skölj, ansa och strimla purjon. Skala och hacka löken.
  2. Smält smöret i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull. Fräs löken och purjolöken några minuter tills de blivit glansiga och genomskinliga.
  3. Pressa i vitlök. Rör ner tomatpuré, timjan och basilika. Blanda allt och låt fräsa en kort stund.
  4. Tillsätt vin och fond. Koka ett par minuter.
  5. Mät upp grädde och vatten. Rör ner grädde, crème fraiche, vatten och saffran i grytan. Sjud i 15 minuter. Smaka av med salt.
  6. Skär fisken i munsbitar (förslagsvis ca 2×3 cm), lägg i grytan och sjud i ytterligare 5 minuter.
  7. Tillsätt räkorna så att de lagom hettas upp (de är ju redan kokta).