Finsk korvsoppa

Ingredienser (4 portioner):

  • Ca 600 g finsk länkkorv (kan substitueras med falukorv)
  • 4 st potatisar, fast sort
  • 2 st morötter
  • 1 st kålrot
  • 1 st palsternacka
  • Ev. 1 bit rotselleri
  • 1 st purjolök
  • 1 msk neutral olja
  • 1 msk smör
  • 3 st buljongtärningar (grönsaks- och/eller köttbuljong)
  • ca 2-2 ½ l vatten
  • 2-3 st lagerblad
  • 15 st hela kryddpepparkorn
  • Salt
  • 3-4 msk hackad persilja, färsk eller fryst

Gör så här:

  1. Skala och ansa rotfrukter. Skär rotfrukter och korv i ca 2×2 cm stora bitar.
  2. Strimla purjolöken.
  3. Hetta upp en rymlig kastrull med olja och fräs morot, kålrot och palsternacka i ca 2 minuter.
  4. Smula buljongtärningarna och häll på en liter vatten.
  5. Tillsätt lagerblad och kryddpepparkorn. Låt småkoka tills rotfrukterna har mjuknat något.
  6. Hetta upp en stekpanna med smör och och bryn korven.
  7. Lägg ner potatis, purjolök och korv i soppan och häll på ytterligare en liter vatten. Låt soppan koka på medelvärme tills alla rotfrukter mjuknat lagom.
  8. Tillsätt vid behov mer vatten. Smaka av med salt.
  9. Tillsätt persilja precis före servering.