Enkel plåttårta (grundrecept och varianter)

Det här är en enkel ”tårtbotten” som görs på en plåt och sedan kan kompletteras med valfri fyllning och garnering ovanpå.

Grundrecept (enkel tårtbotten för plåttårta)

Ingredienser:

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Gör så här:

  1. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp ca 3 minuter.
  2. Blanda vetemjöl och bakpulver i en annan bunke.
  3. Sikta ner mjölblandningen i äggvispet. Blanda försiktigt till en jämn smet.
  4. Häll smeten i en bakpappersklädd form ca 25×35 cm.
  5. Grädda i mitten av ugnen på 175C 20-25 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr.
  6. Låt svalna innan du toppar med valfri fyllning och garnering som placeras ovanpå tårtbotten.

Jordgubbstopping

Ingredienser:

  • ½ liter färska jordgubbar
  • 2 msk koncentrerad flädersaft
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 msk vaniljsocker
  • Färsk mynta
  • Florsocker

Gör så här:

  1. Ansa och kvarta jordgubbarna och blanda med flädersaften.
  2. Vispa grädden med vaniljsockret.
  3. Bred grädden på botten och toppa med jordgubbar, mynta och pudra över florsocker.