Crostini (grundrecept, förslag)

En sorts skorpa som med kräm eller annat passande bra pålägg gör sig bra som tilltugg.

Grundrecept

Ingredienser:

  • Vitt bröd som är några dagar gammalt, t.ex. baguette (40 cm baguette, uppmätt efter att de runda ändarna har skurits bort, ger ca 30-40 crostini som är 1-1,5 cm tjocka)

Gör så här:

  1. Skär skivor av brödet, gärna på snedden så att de får en större yta. Skär skivorna 1-1,5 cm tjocka (elelr tunnare om man vill ha dem mer som kex).
  2. Lägg bakplåtspapper på en plåt och lägg på skivorna.
  3. Pensla med ett tunt lager olivolja på ovansidan av varje skiva.
    • Man kan smaksätta crostini genom att gnida dem med en vitlök eller pensla dem med en smaksatt olja som t.ex. vitlöksolja. Man kan även prova att pensla dem med smält smör eller annat fett istället för olivolja.
  4. 150C varmluft i 30 minuter, eller 180C vanlig ugn i 20 minuter.
    • Grädda till crostini helst så nära inpå dagen de ska ätas som möjligt, i bästa fall samma dag men det är inte avgörande. Håller sig frasiga i minst 1 vecka.
    • Extra lång hållbarhet: Ska du spara dina crostini länge kan de torkas extra torra på lägre värme och under längre tid, förslagsvis 150C vanlig ugn i 30 minuter. , förslagsvis på 150C vanlig ugn i 30 minuter, öppna luckan någon gång och låt sedan eftertorka i avstängd ugn i några timmar tills brödet är helt torrt. Öppna luckan då och då för att släppa ut ånga. Låt sedan eftertorka i avstängd ugn i några timmar tills brödet är helt torrt. Utan olja får de extra lång hållbarhet.
  5. Låt svalna helt och förvara i lufttät behållare, t.ex. påse med klämma.
Crostini före gräddning.

Variationsförslag

Crostini med aioli och räkor

Ingredienser:

  • Räkor, hela eller hackade
  • Aioli

Gör så här:

  1. Blanda hela eller hackade räkor med aioli.
  2. Bred räkröran på crostini och garnera med någon hel räka och ev. lite dill.

Crostini med ädeloströra och honungsrostade nötter

Crostini med färskost (med rivet päron) och (honungsrostade) valnötter (garnera ev. med färsk rosmarin)

Ingredienser:

  • 2 dl valnötter
  • 3 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 1 st päron
  • 150 g färskost (naturell)

Gör så här:

  1. Rosta valnötterna i en torr varm stekpanna. Rör ner honungen och låt den smälta.
  2. Ta från värmen och tillsätt salt.
  3. Riv päronet grovt och blanda med färskosten.
  4. Fördela röran på crostini och toppa med valnötterna.

Crostini med musslor

Ingredienser:

  • Vitlökspulver
  • Rökta musslor i olja
  • Använd små crostini, förslagsvis ca 3×3 cm stora.

Gör så här:

  1. Ställ en sil över en liten skål och låt rinna av musslorna så att oljan samlas i skålen (men häll inte ut oljan).
  2. Använd en gaffel och placera 1 eller 2 musslor på varje toastruta. Ringla några droppar av den sparade oljan över alla crostini. Strö vitlökspulver och salt över alla crostini.