Godiskola – chokladkola, saffranskola mm.

När du kokar kolan, utvärdera om den är klar med i första hand termometer, annars med det s.k. kulprovet. Typiskt är 124 °C rätt temperatur att koka upp till, då blir kolan lagom mjuk och seg.

Chokladkola

Ingredienser (ca 60 st):

  • 100 g smör
  • 4 msk kakao
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 1/2 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 msk glukossirap (kallas även flytande glykos, glykossirap)

Gör så här:

  1. Smält smöret i en tjockbottnad, rymlig kastrull. Dra kastrullen av värmen och vispa ut kakaon i smöret utan att det bildas klumpar.
  2. Tillsätt grädde, socker, sirap och glukossirap.
  3. Koka och
  4. Täck en form ca 20 x 30 cm med bakplåtspapper (för ca 60 st). Häll smeten i formen och låt den stelna minst 4 timmar, gärna över natten i kylskåpet.
  5. Klipp eller skär ut kolor i önskad storlek. Man kan klippa till små rutor av smörpapper att slå in bitarna i.
  6. Förvara i kylen i en burk med tättslutande lock.

Saffranskola

Ingredienser (ca 60 st):

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 0,5 g saffran

Gör så här:

  1. Koka grädde, socker, sirap och saffran till 124 °C.
  2. Täck en form ca 20 x 30 cm med bakplåtspapper (för ca 60 st).
  3. Häll smeten i formen och låt den stelna minst 4 timmar, gärna över natten i kylskåpet.
  4. Förvara i kylen i en burk med tättslutande lock.