Brödsoppa med ost

Ingen höjdare, men man blir mätt och får i sig både kolhydrater, protein och fett från ingredienser som annars kanske skulle kastas. Bättre än att svälta. Den experimentsugne kanske kan bygga vidare på detta grundrecept och göra soppan mer aptitlig.

Ingredienser (4 portioner):

  • 1 liter vatten
  • 200 gram bröd (ströbröd, eller torrt bröd som har finfördelats)
  • 250 gram lagrad ost, t.ex. cheddar, riven eller på annat sätt finfördelad så att den snabbare smälter och uppgår i soppan

Gör så här:

  1. Koka upp vattnet i en kastrull.
  2. Lägg ner brödet i det kokande vattnet.
  3. När brödet har kokat 5-10 min har det börjat falla isär och det gör soppan lenare och den börjar redas. Rör om under kokningen.
  4. Tillsätt osten.
  5. Koka upp. Klart, men vill du ha den lenare och mer redd kan du koka en stund till. Rör om då och då.
  6. Smaka av med salt, peppar och ev. annan smaksättning.
  7. Servera med krutonger, rostat bröd och/eller rostade grönsaker.