Biff Rydberg

Biff Rydberg är en lyxigare variant av pyttipanna med enkla och fina råvaror som ryggbiff eller oxfilé, potatis och lök i fokus. Komponenterna serveras oblandade till skillnad från vid vanlig pytt i panna.

Ingredienser (4 portioner):

  • 1 kg fast potatis (stora potatisar tärnas snabbare)
  • 600 g ryggbiff eller oxfilé
  • 2-4 gula lökar (beroende på storlek)
  • 1/2  kruka persilja
  • Ca 5 msk smör
  • Ca 3 msk olja
  • Salt och peppar
  • Ev. soja
  • Ev. öl
  • Till servering:
    • Äggulor
    • Senap (eller senapsgrädde; se recept här)
    • Pepparrot, färskriven

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 75°C.
  2. Skala och skär potatisen i ca 1 cm stora tärningar. Skölj potatisen i kallt vatten för att bli av med stärkelsen. Låt potatisen rinna av ordentligt i ett durkslag.
  3. Skär köttet i ca 2 cm stora tärningar, dvs. lite större än potatisen. Köttärningarna krymper lite vid stekning.
  4. Skala och finhacka lökarna. Hacka persiljan.
  5. Stek potatisen i omgångar i smör i en stekpanna på medelvärme tills de blir gyllenbruna och mjuka inuti. Krydda med salt och peppar. Lägg upp på ett ugnssäkert serveringsfat och håll varmt i ugnen.
    • Man behöver inte varmhålla i ugnen. Ett annat sätt är det mest självklara, dvs. att man helt enkelt använder flera stekpannor och låter stekpannan med potatisen stå kvar på plattan och varmhåller genom eftervärmen. Löken läggs också där och hålls varm.
  6. Stek löken sakta i smör tills den är mjuk och börjar få färg. Krydda med salt och peppar. Valfritt är att även tillsätta en skvätt soja och/eller lite öl. Lägg upp bredvid potatisen och ställ tillbaka fatet i ugnen.
  7. Höj värmen så att stekpannan blir ordentligt varm. Krydda köttbitarna med salt och peppar. Stek hastigt i smör tills bitarna är brynta på utsidan och rosa inuti. Lägg upp på fatet bredvid lök och potatis.
    • Köttet ska vara rumstempererat, gärna baddas med hushållspapper samt stekas i omgångar utan för mycket i stekpannan samtidigt. Dessa steg förhindrar att köttet blir mer kokt än brynt i stekpannan.
  8. Strö persiljan över potatisen.
  9. Servera med råa äggulor och senap som tillbehör. Äggulorna kan till exempel serveras i små glas så att varje person tar ett glas med en äggula i, men om man lägger upp direkt på tallriken så kan man lägga på hela äggulan sist ovanpå allt annat.
    • Alternativ: färskriven pepparrot, senapsgrädde