Bärrutor i långpanna

Mjuk kaka som kan göras med valfria bär, t.ex. vinbär, blåbär. Kan med fördel frysas in och tinas när det blir dags för fika! God såväl i rumstemperatur som varm.

Ingredienser:

  • 4 ägg
  • 4 dl socker
  • 6 dl vetemjöl
  • 2½ tsk bakpulver
  • 100 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 5 dl bär, färska eller upptinade

Gör så här:

  1. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
  2. Vispa ihop ägg och socker till en tjock och pösig smet.
  3. Smält smör i en kastrull och häll sedan på mjölken.
  4. Häll mjölblandningen och den varma smörblandningen i äggvispet. Rör ihop alla ingredienserna till en smet.
  5. Häll smeten i en smord (och bröad) långpanna.
    1. Du kan lägga bakplåtspapper i den innan du smörjer så blir det lättare att hantera kakan om du fryser in den i flera lager.
  6. Fördela bären över.
  7. Grädda ca 25 minuter i 200C varm ugn.
  8. Låt kakan svalna av och skär den sedan i rutor.
  9. Serveras till kaffe eller som dessert med vaniljsås eller glass.