Animaliska livsmedel i kosten – en ifrågasatt självklarhet

Begreppsförklaring:

  • Veganism (vegetabilier enbart)
  • Vegetarianism (vegetabilier + mejeriprodukter och/eller ägg)
  • Blandkost (animalier + vegetabilier)
  • Helanimalisk kost (animalier enbart)

Växter saknar eller har alldeles för små mängder för våra behov av:

  • Vitaminer: A, B6 (pyridoxal, pyridoxamine), B12, D, F, K2.
  • Proteiner: creatine, carnitine, carnosine, taurine.
  • Mättade fettsyror
  • Kolesterol
  • Hem-järn
  • Konjugerade linolsyra (conjugated linoleic acids, CLA)
  • Koenzym Q10 (CoQ10)

Myten om s.k. blå områden (blue zones)

Vegetarianer pratar ibland om ”blue zones” där man äter vegetariskt och lever länge. När man granskar dessa s.k. blå zoner närmare ser man att animaliska livsmedel utgör en betydande del av kosten där. Det har uppstått myter som reproducerats utan att ifrågasättas. Bättre förklaringar till att man lever längre i dessa områden jämfört med andra ställen är genetik, lägre stress och mindre processad mat. Maten de äter är alltså en ganska typisk blandkost med en signifikant andel av både kött och andra animalier.